perjantai 14. elokuuta 2009

Pieniä tammia luonnossa

Pellolla ja metsässä kasvaa pieniä tammia. Ilmasto on muuttunut ja lämmennyt. Vielä kymmenen vuotta sitten ei tammi kasvanut luonnossa täällä Etelä-Savossa.
Tämäkin tammi kasvaa tammenterhosta, jonka närhi on kuljettanut meidän puutarhastamme ja piilottanut.
Auf den Wiesen und im Wald wachsen heutzutage kleine Eichen. Das Klima hat sich verändert. Noch vor zehn Jahren wuchsen keine wilden Eichen in der freien Natur hier in Süd-Savo. (In Süd-Ost-Finnland)
Auch diese Eiche wächst aus einer Eichel, die
aus unserem Garten von einem Eichelhäher getragen und versteckt worden ist.


Mistä tietää, että tuota terhoa ei ole piilottanut orava, vaan lintu? -Orava katkaisee tammenterhosta ensin pään, että se ei voi itää, kun sen piilottaa maahan. Lintu ei osaa sitä tehdä.
Wie kann man wissen, dass diese Eichel nicht von einem Eichhörnchen sondern von einem Eichelhäher versteckt worden ist? -Bevor das Eichhörnchen die Eichel versteckt, beisst es von der Eichel das Haupt, so dass die Eichel nicht aufkeimen kann. Ein Vogel kann so was nicht tun.

2 kommenttia:

*kirjanoppinut* kirjoitti...

Enpä olis arvannut tuotakaan, kiva kun kerroit!

Oravasta tulee aina mieleen kirja "Oravasyndrooma". Oletko lukenut? Se kannattaisi kääntää muillekin kielille - dokumentti, joka ei tosin iloiseksi tee ketään, mutta saattaa selventäää monia asioita...

Kirlah kirjoitti...

En ole lukenut, jotenkin otsikosta päättelen, että olisi jostain muusta kyse kuin luontokirjasta. Pitänee lukea.