sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lucia

Tänään on Lucia-juhla, perinteinen ruotsalainen juhla, joka on levinnyt myös koko Suomeen suomenruotsalaisten välityksellä. Myös pienemmillä paikkakunnilla valitaan joka vuosi Lucia, joka tuo valoa pimeyteen.

Meillä on Lucia-juhla vasta huomenillalla. Sen järjestää Pohjola-Norden, johon minäkin kuulun. Eilen leivoimme 250 lussepullaa, lussekatter. Yleisöä ei tule niin paljoa, mutta loput pullat myymme ja saamme näin rahaa yhdistykselle.

Heute ist das Luciafest, ein traditioneller schwedischer Festtag, der sich durch die Finnlandsschweden in das ganze Finnland verbreitet hat. Auch in kleineren Orten wird jedes Jahr Lucia gewählt, die Licht in die Finsternis bringt.

Wir haben das Fest hier erst morgen abend, das Fest wird von dem Verein Norden veranstaltet. Auch ich gehöre dazu und wir haben gestern 250 Luciagebäcke, (lussekatter auf Schwedisch = "Lussekatzen"), gebacken. Nicht so viele Gäste kommen, aber wir verkaufen den Rest und bekommen so Geld für den Verein.Tässä Lucia-laulu.
Das Lucia-Lied.

2 kommenttia:

Hannelen jouluparatiisi kirjoitti...

Kaunis tapa tuo Lucia.

Kirlah kirjoitti...

Hannele, kaunis ja melko uusi täällä. Muistan, kun Pohjola-Norden 70-luvun lopussa alkoi tuoda Lucia-perinnettä tunnetuksi täällä, oli vastustus tosi kovaa. Nyt ihmiset ovat tottuneet ja monet jopa odottavat sitä.