tiistai 25. toukokuuta 2010

Lapset syövät kaikkea - Kinder essen alles Mögliche

Lapsena syötiin kaikenlaisia kasveja ulkona. Kuusenkerkkiä, käenkaalia, erilaisia kukkia, joissa on paljon mettä kuten valko- ja puna-apilaa, ruusuja, hiirenvirnaa ja suolaheinää. Myös kuorittuja pajunoksia nuoleskeltiin. Tietysti syötiin myös kaikenlaisia marjoja kuten puolukoita ja pihlajanmarjoja, myös tuomenmarjoja. Vasta aikuisena olen kuullut, että tuomenmarjat ovatkin myrkyllisiä!

Als Kind haben wir draussen allerlei Pflanzen gegessen! Jahrestriebe der Fichten, Sauerklee, allerlei Blumen mit viel Honig wie z.B. Weissklee oder Rotklee, Rose, Wicke und Ampfer. Die Kinder haben auch abgerindete Weidenzweige geleckt. Natürlich hat man auch allerlei Beeren wie Preiselbeeren oder Vogelbeeren gegessen, aber auch Faulbaumbeeren. Erst als Erwachsene habe ich erfahren, dass Faulbaumbeeren giftig seien.

2 kommenttia:

Rosina kirjoitti...

Luin jostain tietolähteestä, että tuomenmarjat eivät ole myrkyllisiä, mutta karvaan makunsa vuoksi niitä ei juuri kerätä syötäväksi. Mutta tuomenmarjojen siemenissä on amygdaliinia, joka pilkkoutuu karvasmanteliöljyksi ja sinihapoksi.
Me maistelimme lapsina taikinamarjoja ja usein saimme niistä vatsamme kipeiksi.
Ja muurahaispesään pistettiin kuorittuja pajunoksia, niistä sitten imeskeltiin makeata muurahaisenpissaa.

Kirlah kirjoitti...

Rosina: tuo se sitten selittääkin, ettemme ole vielä kuolleet tuomenmarjoihin. Eivät todella olleet hyvänmakuisia, mutta kuvittelisin, että jonkinlaista vitamiininpuutetta silloin, kun kaikki on kelvannut. Taikinamarjoista varoitettiin aina ankarasti, joten en ole niitä maistanut.
Mutta ei sentään niin kova vitamiininpuute ole kai ollut, että pissaa olisi tarvinnut syödä :D