lauantai 1. tammikuuta 2011

Pieni vihje - Ein kleiner Tipp

Talvella on vaarana, että vesijohdot jäätyvät pakkasella. Vaarallisin hetki on silloin, kun kovan (meillä -25 - -30 astetta) pakkasen jälkeen yhtäkkiä sää lauhtuu, silloin kylmyys "tulee sisälle". Sellaisina öinä kannattaa jättää vesihana juoksemaan hieman koko yöksi. Vesikin maksaa, mutta rahanmeno on pienempi kuin putkien korjauksen jälkeen.

Im Winter entsteht eine Gefahr, dass die Wasserleitungen einfrieren. Am gefährlichsten ist es dann, wenn das Wetter nach klirrender Kälte (bei uns -25 - 30 Grad) plötzlich wärmer wird. Dann "kommt die Kälte rein". An solchen Nächten lohnt es sich, den Hahn durch die ganze Nacht en bisschen fliessen lassen. Das Wasser kostet, aber die Kosten sind kleiner als nach der Reparatur der Wasserleitung.6 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Tuo taytyy muistaa, kunhan saamme vaihdettua uuden hanan vanhan juoksevan tilalle ;).

Kirlah kirjoitti...

Kyllä meillä ainakin parantaa muistia kovastikin, jos johto pääsee jämähtämään jäähän. Sitä ei ole tapahtunut kyllä ainakaan 15 vuoteen, ollaan joskus saatu sen verran hyvä opetus :)

Vaahtera-Maria kirjoitti...

Voi, nytpä löysin kivan blogin. Joitakin vuosia sitten asuimme Saksassa ja nyt tahtoo kieli unohtua. Tästäpä luen ensin saksan kielisen osuuden ja sitten suomen, samalla tarkistan taitoni :D

Kiitos!

Onnea alkaneelle Vuodelle!
Toivotaan, etteivät hanat jäädy!

Kirlah kirjoitti...

Vaahtera-Maria: Tervetuloa, Willkommen.
Ja hyvää alkanutta vuotta sinullekin.
Olen perustanut tämän blogin joskus siksi, että huomasin monien suomalaisten kirjoittavan kaikenlaista englanniksi, siis englannin ylivaltaa vastaan.

Ja oli minulla monia muitakin syitä, yksi syy oli informoida monia Saksassa asuvia tuttaviani suomalaisista oloista ja suomalaisuudesta. Ei tarvinnut kaikille kirjoittaa erikseen sähköpostia.

Marja-Leena kirjoitti...

Johtojen jäätymistä vastaan oli meillä kotona lapsuudessani, jolloin asuimme omakotitalossa, vielä yksi keino käytössä kellarissa, missä johdot kulkivat näkyvissä, tosin hyvin "paketoituina":
Kellarissa paloi tavallinen kattolamppu, ei kovin iso, ehkä jotain 20–40 W, yöt päivät. Isäni, joka oli insinöörismies, tiesi, että hehkulamppu lämmittää sen verran, etteivät putket pääse jäätymään. En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta putket eivät jäätyneet koskaan.

Kirlah kirjoitti...

Marja-Leena: Meillä on nykyisin perunakellari liiterin alla ja kovilla pakkasilla pelkäämme usein, että perunat jäätyvät. Nytkin mies on vienyt sinne kynttilän palamaan lattialle. Se palaa siellä yötä päivää, saman asian tietysti ajaisi, jos sähkölamppu palaisi aina, luulisin.